Targuri de produse traditionale

Târgurile de produse tradiționale obținute în fermele și gospodăriile țărănești din comunităţile rurale interetnice Coţofenii din Faţă, Calopăr şi Catane pot prinde contur real, mai ales că locuitorii din zonă şi-au exprimat această dorinţă în cadrul întâlnirilor ocazionate de realizarea Strategiilor de dezvoltare locală 2020, derulate în cadrul proiectului „DELICOM Dezvoltare locală integrată sub responsabilitatea comunității”.

La târgurile de produse tradiționale din Coţofenii din Faţă, Calopăr şi Catane, oamenii locului vor putea expune şi comercializa legume şi fructe româneşti, cultivate în propriile grădini, dar vor aduce şi produse realizate după reţete tradiţionale: peşte şi cârnaţi afumaţi, murături, brânză, miere de albine, dulceţuri, prăjituri, ciocolată de casă, vinuri, must şi ţuică de prune, mâncăruri de sărbătoare şi post, mai ales că din spectrul tradiţiilor populare nu poate să lipsească arta culinară. Localnicii îşi propun să promoveze în cadrul târgurilor o nutriție bazată pe consumul produselor tradiționale și ecologice, protecția mediului înconjurător și  o relaţie economică solidară între mediul rural și cel urban, urmând ca întreaga coordonare a iniţiativelor de valorificare a produselor şi a culturii gastronomice tradiţionale să fie realizată de către un grup de lucru. Participanţii la întâlnirile de analiză locală au subliniat că pentru atingerea gusturilor autentice  sunt necesare fermele de mici dimensiuni şi, în acest context, o proporţie scăzută a asistenţilor a afirmat la unison că asocierea este cel mai bun mijloc de subzistenţă. Motivul îl constituie faptul că dacă ai o livadă, o grădină de zarzavat, o crescătorie de porci, oi şi câteva păsări, poţi oferi, prin agroturism, o diversitate a produselor culinare, astfel încât vizitatorii să îşi dorească să revină. La târgurile de produse tradiționale locuitorii urmează să aducă în prim plan obiceiurile şi  tradiţiile locale prin joc, cântec şi meşteşug popular, intrarea urmând să fie liberă.

Iată că în plină epocă modernă, a evenimentelor care mai de care mai sofisticate și mai opulente, locuitorii celor trei comunităţi interetnice doljene pledează pentru gustul popular autentic al acelor produse care respectă spiritul tradițional, astfel încât orice vizitator să se bucure de momente de relaxare la aceste târguri, savurând preparate specific olteneşti.

Proiectul „DELICOM Dezvoltare locală integrată sub responsabilitatea comunității” îşi propune, printre obiective, instruirea personalului specializat privind planificarea strategică comunitară şi acordarea de suport pentru realizarea unor strategii de dezvoltare locale viabile în comunităţile interetnice doljene Coţofenii din Faţă, Calopăr şi Catane. Proiectul este implementat de Asociația „Mereu pentru Europa” în parteneriat cuAsociația “CREDIS – Centrul de resurse pentru educație, dezvoltare și incluziune socială”, fiind finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Persoană de contact: Carmen Oprescu – Responsabil informare în cadrul proiectului DELICOM – implementat de Asociaţia “Mereu pentru Europa”, e-mail: mpe@mpe.ro, telefon: 0351176824, 0730 250 630.

Lasă un comentariu